Om skolan

Det här är gymnasieskolan som har fullt fokus på utbildning inom naturvetenskap och teknik. Här får du nybyggda och välutrustade laborationssalar, laborationer i halvklass varannan vecka och oöverträffad uppbackning av lärare med djupa ämneskunskaper. Vårt stora, fina bibliotek är själva hjärtat på skolan och mycket populärt. Som elev på Tycho Braheskolan får du helt enkelt de allra bästa förutsättningarna att utvecklas och lära på djupet för framtiden.

Elever och lärare samtalar,

Bra stämning på skolan. Foto: Freddy Billqvist.

När Tycho Braheskolan invigdes 1947 var det för att ge Helsingborg ett tekniskt gymnasium och idag har vi en skola som möter behoven också inom det naturvetenskapliga området. Här finns all tänkbar spännande utrustning som krävs för laborationer och experiment att lära av. Efter att ha laborerat regelbundet här i tre år kommer du att känna dig hemmastadd och trygg var du än väljer att plugga vidare.

Ditt lärande är vår angelägenhet

Skolan har mycket goda kontakter med högskolor och universitet, med Helsingborgs lasarett och med bransch och näringsliv i staden. Våra samarbeten är väl organiserade, avtalade och certifierade.

Gemensamt för båda våra program – och ett av Tycho Braheskolans viktigaste kännetecken – är lärare med djupa ämneskunskaper som vet vad eleverna behöver kunna för att vara väl förberedda för det som kommer efter gymnasiet. Du kommer att märka att våra lärare alltid har ett stort engagemang och mycket hög kompetens. Samarbeten med aktörer utanför skolan är en mycket viktig fråga för oss, för att du ska få ännu fler inspirerande och spännande inslag i din utbildning, och målbilder som tar dig hela vägen fram. Ditt lärande är vår angelägenhet!

Häng med på en rundtur på Tycho Braheskolan här:

Vår fina skola ligger inbäddad i lummiga villakvarter och ett vackert parkområde, helt nära Helsingborgs stadskärna. Skolans elevkår är flerfaldigt prisbelönt, har Sveriges största elevkårsrum med sina 155 kvadrat och erbjuder massor av aktiviteter som sätter guldkant på dina tre studieår här hos oss!

Förutsättningarna för att trivas, lära och nå dina mål är alltså grymt bra på Tycho Braheskolan!

Vanliga frågor och svar om Tycho Braheskolan

Tycho Braheskolan ligger på Studievägen 4, precis öster om lasarettet och i höjd med Olympiaarenan, omgiven av ett parkområde och lummiga villakvarter. Det tar cirka 10 minuter att gå från centrala Helsingborg, men det finns också goda bussförbindelser. Ett lugnt och fint område för en skola!

På Tycho Braheskolan har vi i dagsläget 520 elever fördelat på de två programmen, NA och TE. Vi har tre klasser i varje årskurs på båda programmen. Varje klass består av cirka 30 elever. En lagom stor skola!

Vi är stolta över vårt biblioteket och tycker det är stadens finaste! Stort, ljust och luftigt, men med många mysiga sittplatser för plugg, läsning och informationssökning.

Kanske vill du vara med i skolans bokcirkel? Utbudet av skönlitteratur och facklitteratur är mycket stort och omfattar även inlästa böcker. Du hittar alla fakta du behöver om dina intressen och du kan läsa tidskrifter, spela schack, och köra Rubiks kub i alla möjliga olika varianter.

Här finns ett bokningsbart grupprum för samarbete och möten, och du har även möjlighet att scanna, kopiera eller skriva ut. Vi har även världens bästa bibliotekarie på plats varje dag, som kan hjälpa dig med det mesta!

Ja, det är en självklarhet för oss. Då kan du alltid läsa och förbereda dig inför ett område eller repetera. Det är viktigt med sammanhängande text som fördjupar och förklarar och kompletterar det du lär dig på lektionerna. Någon teknikkurs utgör ett undantag då det helt enkelt inte finns läromedel på gymnasienivå. Böckerna lånar du från LMC (vår läromedelscentral) och du behåller dem genom hela kursen. Alla läromedel kan du också få inlästa att lyssna på istället.

Våra elever får låna en ny laptop under sina tre studieår hos oss, därefter lämnas den åter. Alltså behöver du som elev inte betala något för detta. Laptopen krävs på både NA och TE då vi jobbar mycket digitalt med allt från informationssökning, kommunikation, texter och olika programvaror i matematiken liksom i de naturvetenskapliga ämnena. Mest programvara och prestanda behövs i de tekniska kurserna.

Vi jobbar med Itslearning som vår lärplattform och där har du arbetsytor för varje kurs samt för din klass och ditt program. Här kommunicerar du smidigt med dina lärare och har tillgång till all information du behöver. Itslearning finns också som app för din mobil. Bättre blir det inte!

På skolan har vi en stor och fin matsal där måltidspersonalen varje dag erbjuder en riktigt god och näringsrik lunch med ett stort och spännande salladsbord samt bröd, mjölk och vatten. Det finns alltid ett vegetariskt alternativ och specialkost för dig som behöver det. Den här faciliteten innebär att du i lugn och ro kan gå och äta lunch tillsammans med dina vänner, och alla får plats. Du behöver inte ens ta på dig ytterkläderna och gå ut. Skönt!

Om du är nyfiken på vad vi serverar för mat kan du se veckans matsedel här.

Ja, i cafeterian finns gott om sittplatser, en scen, instrument och olika spel och också basketbollar, fotbollar mm att låna över rasterna. Basketkorgar och stora gräsytor finns precis utanför entrén. Du kan förstås köpa frukt eller fruktsallad, yoghurt, mackor och baguetter med fyllning, dricka, kaffe och te, choklad och nybakade muffins, kanelbullar eller croissanter. Mums! Du betalar med kort. Ett trevligt ställa att pausa eller plugga på.

Eftersom all undervisning alltid är lärarledd och planerad har du många lektioner på en vecka. Laborationer i de naturvetenskapliga ämnena genomförs i halvklass varannan vecka och i inriktningsämnena på teknikprogrammet delas tre klasser upp på fyra grupper.

Schemat sträcker sig mellan klockan 08:00 och 16:30 men vanligtvis är din skoldag förlagd mellan 08:30 och 15:30. Ibland kan en håltimme eller långlunch finnas i ditt schema men då har du många bra platser att plugga på. Varje vecka finns tid för klassen tillsammans med mentorerna.

Gemensam rast för alla elever i alla årskurser på måndagar mellan 10:00 och 10:30. Den vanliga lektionen är 80 minuter lång. Varje vecka finns riktat stöd i de ämnen som kräver lite mer (matte, fysik, kemi, teknik, svenska och engelska samt idrott om man har missat något moment på grund av sjukdom).

Klasserna består alltid av 30 elever från början, men ibland blir det några fler eller färre.

Tycho Braheskolans elevkår arbetar för att skapa en skön stämning för alla elever genom olika aktiviteter och kommittéer, och man har ett nära samarbete med skolans rektor. Elevkåren är öppen för alla elever på hela skolan som vill vara medlemmar. Och det är det många som är, i princip alla faktiskt!

Elevkåren arrangerar mängder med aktiviteter och evenemang, stora som små, under hela läsåret för att du som elev ska trivas och få en så rolig och bra gymnasietid som möjligt. Det kan vara allt från inspark och insparksfest till firande av kanelbullens dag. Eller så göms påskägg och chokladtomtar på skolan. Man ordnar After School och Dress to impress-veckor, luciatåg, levande adventskalendrar och mycket mer.

Tycho Brahes elevkårsrum är Sveriges största kårrum – hela 155 kvadratmeter! Det är öppet på rasterna för alla medlemmar och där kan du spela biljard, pingis, tv-spel eller bara slå dig ner i sofforna, ta en kopp kaffe/te och spela musik.

Ja, på det sätt som är lämpligt utifrån aktuellt pandemiläge. Just nu tar vi inte emot några besök. I vanliga fall brukar vi ta emot många skuggande elever men tyvärr har vi nu fått ställa in dessa på grund av de skärpta riktlinjerna i Skåne. Blir läget bättre under senvåren öppnar vi upp för fler möjligheter att skugga, om inte försöker vi ordna digitala alternativ eller enskilda visningar av skolan under omvalsperioden. Kontakta vår studie- och yrkesvägledare för mer information.

Måndagen den 10 maj bjuder vi in till ett Öppet hus för årskurs 8 mellan klockan 18.00–20.00. Detta hoppas vi kunna genomföra på plats, så vill du besöka oss i våra lokaler är du välkommen då.

Våra elever är studiemotiverade och vill läsa vidare efter gymnasiet. Intresseområdet är naturvetenskap och teknik, men båda programmen har inriktningar mot samhällsfrågor och miljö. Våra elever är här för att lära och fokus ligger på studierna, men också på att plugga tillsammans och ha roligt under tiden.

Våra elever brukar lyfta fram att på Tych får man vara den man är. Våra elever är också, tillsammans med våra lärare, garanter för en trygg miljö och studiero. På gymnasiet får du klasskompisar och vänner med liknande intressen och samma ambitionsnivå som du själv, och bara det gör lärandet så mycket roligare.