”Om det är något som Tych ska skryta om så är det sina lärare”
Med en aktiv elevkår med nästan samtliga elever som medlemmar, präglas Tycho Braheskolan av en positiv atmosfär och stark gemenskap. Enligt Alva Frödin, elevkårens ordförande, är Tych som en liten familj.
Alva Frödin studerar andra året på Teknikprogrammet med inriktning information och medieteknik på Tycho Braheskolan. För henne var det viktigt att välja en utbildning som känns stabil och Tych lockade med skolans stora utbud av individuella val.
– Jag kände att jag ville gå på en skola där jag får en ordentlig utbildning, där jag vet att jag kommer få det som lovas och att jag är säker på att mina inriktningsval finns. Dessutom att man har så bra möjligheter att man kan läsa sina individuella val på Olympiaskolan och Nicolaiskolan. Det finns en bredd här som få skolor kan erbjuda på samma sätt.
Hur är det att vara en elev på Tych?
– Det är tufft för att det är en väldigt krävande utbildning. Det krävs att man har en ambition och att man vet vad man vill. Men samtidigt är det roligt och jag är stolt över att kunna vara en elev på denna skola. Vi har en sådan bra gemenskap, mycket genom elevkåren. Vi har en sammanhållning som är bra. Varje elev på Tych är som en liten del av en familj.
Hur är Teknikprogrammet?
– Det är utmanande. Men samtidigt tycker jag att det är väldigt intressant. Jag får lära mig sådant som jag har användning för i arbetslivet sen. Och jag kommer att dra nytta av det som jag får lära mig.
Hur är lärarna på skolan?
– De är jätteduktiga. Jag är så tacksam för de lärare jag har. Om det är något som Tych ska skryta om så är det sina lärare. De är otroligt duktiga. De kan sina saker och är specialister inom sina områden. Väldigt trevliga.
För Alva handlar skolan om så mycket mer än bara lektioner och läxor. Som ordförande för elevkåren arbetar hon aktivt för att främja en positiv atmosfär och gemenskap bland skolans elever. Under terminen planerar och genomför de olika evenemang för medlemmar. Medlemskapet i kåren är självklart för de flesta elever på skolan.
– Vi brukar ligga på 500 medlemmar i elevkåren och vi brukar vara 500 elever som går på skolan.
Hur viktigt är det för gemenskapen på skolan?
– Jag tror att det är jätteviktigt. När det blir väldigt studiefokuserat på skolan och mycket press på eleverna kan det vara jätteviktigt för många att få känna att de kan koppla av lite och göra något roligt. Jag tror det är jätteviktigt för gemenskapen och sammanhållningen.
Tycho Brahes kårrum är en uppskattad mötesplats i skolans källare som sträcker sig över hela 155 kvadratmeter och är Sveriges största kårrum. Det är en plats där alla medlemmar är välkomna att hänga.
– Här nere håller vi öppet i så bra utsträckning som möjligt under alla raster. Det är viktigt att kunna komma hit och prata med varandra och träffas. Vi har biljardbord och pingisbord där man kan spela. Det är rätt bra tidsfördriv om man har håla eller liknande. Kom ner hit på fredagar, då brukar det vara bra musik och skön stämning.