Jenny går andra året på Teknikprogrammet

Jenny Fotoudi Teknikprogrammet åk 2 inriktning Design och produktutveckling

Varför passar programmet dig?

Jag har alltid tyckt om att lära mig nya saker- och det gör man på Tych. Jag tycker att det är spännande med teori ämnen som fysik och kemi, men himla kul med praktiska kurser också som CAD, Design och Teknik generellt. En sådan kombination av teoretiskt och praktiskt kan man inte finna i något annat program.

Berätta vad ni gör på din inriktning.

En himla massa matte, fysik och konstruktion. Jag har valt Design- och produktutveckling och där ingår kurser som CAD, Design och Bild- och Formgivning bland annat. Vi gör all förberedelse en person som vill plugga vidare till ingenjör/konstruktör/designer behöver. Vi lär oss principer och grunder (teori) men fördjupar oss i ett område hur mycket vi önskar. Vi bara ber läraren att ta fram fler projekt inom området. Om jag hade kunnat sammanfatta kursen så är det en kombination av att det alltid finns en grundtanke- men vi arbetar på utvecklingen- förbättring och flera gånger innovation. Så kreativitet behövs!

Varför valde du just Tycho Braheskolan? Berätta hur du tänkte!

Jag kanske borde först avgöra att jag blev kär i skolan så fort jag kom in. Stora skolor kanske inte är för alla, men för min del älskar jag det. Jag hade också hört bra rykte om skolan och flera från min förra skola hade snackat väl om skolan, möjligheterna man får och lärarna. Så jag tänkte “varför inte”?

Hur är klassen? Hur stöttar ni varandras lärande?

Min klass är fett awesome. Inte många kan säga så och helt ärligt handlar det rent om tur. De flesta klasser på Tych verkar dock trivas med varandra. Jag hoppas att du också får tur i den delen för, att ha en bra klass under de här 3 korta men fyllda med plugg åren- är en välsignelse. Vi hjälper varandra med uppgifter och projekt- vi stöttar och pushar varandra att fortsätta kämpa- vi berömmer varandra- och allt det här på vårt egna, unika sätt. Och vi har KUL. Det är viktigt att fylla dessa 3 åren av din ungdom men roliga upplevelser som du också lär dig av. Make it memorable!

För det andra, jag rekommenderar stark programmet för att- om du verkligen gör allt det där, och får till plugget i din vardag, kommer du inse hur kul det faktiskt är att lära sig grejer. Och inte saker som du inte har någon användning av utan saker som fördjupar din förståelse för miljön runt omkring dig bland annat.

Hur är lärarna? Vilken hjälp får du att nå dina mål?

Ska jag vara helt ärlig, så finns det både bra och dåliga lärare. Och här snackar vi inte om personligheter, men helt pedagogmässigt så finns det lärare som har det i sig och kan få dig att förstå vad som helst, hur komplicerat det än är, och det finns lärare som inte är lika bra. Det här gäller inte enbart vår-men alla skolor i världen. Alltså tyvärr, inte någonting du kan undkomma.

Om plugg och matematiken.

Om du inte har för dig o plugga de kommande 3 åren, börja inte på Tych, eller teknikprogrammet för den delen. Jag pratar ur ett perspektiv av en elev som har haft aslätt för matte och naturämnen i högstadiet. Jag behövde aldrig plugga förut så plugg var något helt nytt för mig. Jag fick anpassa mig till omständigheterna och inse att tempot verkligen är högt här. Just i matte är det en himla skillnad i hur det var på högstadiet. Vi satt kvar i ett delkapitel i VECKOR. Här är det ett delkapitel per GÅNG/LEKTION. Fatta hur snabbt det ska gå- kunna förstå det nya området OCH göra alla uppgifter på en lektion. Men det finns också en annan skillnad från högstadiet. Här är folk smarta, bryr sig och törstar efter lärande. Var bestämd för att från börja plugga och inte hamna back, inte ens med ett delkapitel! Det kommer minska stressen enormt mycket. Och FRÅGA, fråga tills du faktiskt förstår, hur många gånger läraren än behöver förklara. Det är hans och hennes jobb att få dig förstå, hur lång tid det än tar. Om du förstår: DÅ kommer du faktiskt njuta av lärandet, programmet och skolan.