Tove valde Teknikprogrammet

Tove valde mellan Naturvetenskapsprogrammet och Teknikprogrammet.

Varför passar programmet dig?

Jag tycker om matte, är intresserad av de naturvetenskapliga ämnena och har alltid gillat att skapa. När jag skulle välja till gymnasiet stod det mellan natur och teknik, men eftersom jag gärna använder min kreativitet och ville läsa någonting som även var lite praktiskt slutade det med att jag valde teknikprogrammet.

Varför valde du just Tycho Braheskolan? Berätta hur du tänkte!

Nånting jag nästan var helt säker på när det kom till gymnasievalet var vilken skola jag skulle gå på. Jag hade hört många bra saker om Tych bland annat av familjemedlemmar som gick där och tyckte att skolan lät helt fantastisk. Den kändes liksom hemtrevlig på något sätt.

Hur är lärarna? Vilken hjälp får du att nå dina mål?

Lärarna på skolan är super, de lär ut bra och besvarar frågor som vi elever har samtidigt som de har lite humor så att lektionerna inte blir långtråkiga. De har bra erfarenheter och vissa av dem har jobbat ute på företag tidigare och kan därför verkligen sina ämnen. Lärarna ser till så att vi elever förstår, och det finns möjlighet till extrahjälp utanför de ordinarie lektionerna om man så behöver eller vill ha det.

Hur är klassen? Hur stöttar ni varandras lärande?

Hur ens klass ser ut beror till stor del på sammanträffanden. Jag skulle säga att de flesta klasserna på skolan har bra samhörighet och stöttar varandra i de perioder där det blir lite körigt. När man behöver hjälp med någonting finns det alltid någon klasskamrat som man kan höra av sig till.

Skolan har en trevlig och mysig miljö att vara i och en av de bästa elevkårerna i Sverige (officiellt då alltså) som arrangerar olika aktiviteter och temadagar på skolan som får allting att kännas lite mindre allvarligt och mer avslappnat. På skolan finns det ordentliga labbsalar och material, som används vid de praktiska delarna inom de naturvetenskapliga ämnena, och  datorsalar som används till bland annat programmering och ritprogram – allt för att få så bra undervisning som möjligt.

Berätta vad ni gör på din inriktning.

På min inriktning får vi kort sagt lära oss om hus. Vi får lära oss om historiska stilar, hur olika delar av huset är uppbyggda, material och deras egenskaper och användningsområden, hur man ritar hus (både för hand och på datorn), och hur man använder ritprogrammet CAD. Man får även använda sin kreativitet en hel del vid t.ex. projekt där man designar och ritar egna hus.

Matematiken – vad är annorlunda på gymnasiet?

Gymnasiematten skiljer sig lite från matten man läser på högstadiet. Först och främst har man fler mattelektioner i veckan och läser därför i ett snabbare tempo, det gäller därför att ta sitt ansvar och göra det som ska göras. Man går oftast igenom något nytt i början på varje lektion och får sedan resten av lektionen till att göra uppgifterna som tillhör det man gått igenom. Så klart kommer man även in på mer komplicerade saker efter ett tag men i början är det faktiskt mycket repetition.

Hur mycket måste man plugga, är det mycket läxor?

Hur mycket plugg man har beror mest på en själv – exempelvis vad man siktar på för resultat och hur lätt man har för att ta till sig nya saker. Vill du uppnå det högsta resultatet får du förbereda dig på att lägga ner en del tid på plugget, och nöjer du dig med att förstå grunden kanske du inte behöver plugga lika mycket. Sen ibland händer det att någon lärare vill att eleverna ska ha läst några sidor i en bok, eller att man har ett glostest. Annars skulle jag inte säga att det är särskilt mycket läxor.