Rebecca går andra året på Naturvetenskapliga programmet

Jag heter Rebecca Harden, och går just nu mitt andra år på det naturvetenskapliga programmet, inriktning naturvetenskap med medicinprofil.

När jag går ut gymnasiet vill jag studera utomlands. Den stora drömmen är att arbeta inom en volontärorganisation med inriktning på medicin.

Varför passar programmet mig?

Naturvetenskapsprogrammet passar mig bra för att det är mycket matte och logiskt tänkande i alla naturämnena. Jag hade (och har fortfarande) ett intresse för naturvetenskap, som underlättat mycket.

Varför valde du just TB? Berätta hur du tänkte?

Från början var jag intresserad av en annan skola, men min magkänsla kändes inte så bra. Jag bläddrade vidare i en gymnasietidning och mitt öga stannade för just Tych. Tillslut gjorde jag ett omval till Tych, som jag är väldigt glad över att jag gjorde. Vad som övertygade mig var att skolan erbjöd bra och kompetenta lärare, fokus på naturvetenskapen och laborationer, som är mycket bra förberedelse om man vill jobba med naturvetenskap i framtiden på labb. Sedan var skolan unik med en medicinprofil som jag var intresserad av.

Hur är lärarna? Vilken hjälp får du att nå dina mål?

Många lärare är bra, med erfarenhet och kompetens. De hjälper och förklarar saker du inte förstår, även om du frågat flertalet gånger innan angående samma problem. De ger dig råd och hjälper dig nå dina mål, och berättar vad som krävs för att du ska kunna nå dem.

Hur är klassen? Hur stöttar ni varandras lärande?

Klassen är en bra blandning av alla olika personligheter. Alla kan prata med alla, men man är mestadels med sina kompisgäng under raster eller lunchen. Många stannar efter skolan för att plugga klart inför morgondagen. Många väljer då att plugga med varandra. Behöver man hjälp utanför skolan är det enkelt att fråga klasschatten, det brukar alltid va någon som har koll om något är oklart. Skulle man vara i skolan kan man alltid be en klasskompis att hjälpa en förstå om man haft svårt att hänga med under en lektion.

Jag rekommenderar Tychs natur för dig som gillar matematik eller har enkelt för det, samt har ett intresse för naturvetenskap. Man måste inte älska alla ämnen, även fast vissa är mer intressanta än andra, men det underlättar väldigt mycket om det finns ett intresse från början. Jag läser även medicinprofil, som ger en bra inblick till olika områden inom medicin som bioteknik. För dig som är intresserad av medicin är profilen starkt rekommenderad!

Berätta vad ni gör på din inriktning.

På natur-natur är det mer matte och naturämnen, som är mer avancerad än det man läser i åk 1. Däremot är man vid detta stadie van vid att arbeta med matematiken inom naturämnena och hur allt fungerar.  Inom medicinprofilen har vi gått kusen bioteknik, där vi fått göra vår egen yoghurt och undersöka punktmutationer från blodprov. Det ger en bra inblick till vad man faktiskt gör på labb på en arbetsplats.

Matematiken – vad är annorlunda på gymnasiet?

Den första mattekursen är princip en repetition av åk 9 matte. Vad som är lite mer utmanande är att man använder mycket matte inom fysiken och kemin, som kan vara klurigt i början. Mattekurserna blir svårare för varje kurs, men man lär sig även förstå det och arbeta med det. Man använder sig mer av grafräknare och excel för att utföra beräkningar.

Hur mycket måste man plugga, är det mycket läxor?

Över lag är det ganska mycket men det beror helt på din målsättning och förmåga att lära dig saker. Har du stora mål blir det mycket läxor. Det blir en del ”göra klart” läxor till kommande lektioner, så om man jobbar effektivt under lektioner kan det bli mindre att göra utanför skolan. Lär du dig snabbt blir det även mindre att behöva plugga in.