Marina har hittat sitt drömyrke

För Marina Stankovic var det tidigt ett självklart val att jobba med människor inom vården.

– Jag har alltid velat jobba inom vården, jag vet inte varför. I nian valde jag Tycho Braheskolan och mitt mål är att arbeta som barnsjuksköterska i framtiden. Jag tror att jag kommer bli det, jobba med barn är nog min grej.

Inför gymnasievalet i nian var Marina säker på sin sak men vägen dit var inte klar. Många gymnasieskolor erbjuder vård- och omsorgsprogram med efter en skuggning av elever på Tycho Braheskolan tyckte hon att valet blev enklare.
– På Tycho Brahe fick jag skugga en elev för att se hur skolan var och jag fick en bra känsla. Jag kände många på skolan sedan innan, säger Marina.

Tycho Braheskolans program erbjuder mycket praktik under utbildningen, något som Marina är positivt inställd till.
– Utbildningen är jättebra! Vi har praktik både i ettan, tvåa och trean. I etta är vi på äldreboende och i tvåan i hemtjänsten. Praktik är jättebra. I ettan var det väldigt nervöst till en början men sedan kändes det naturligt. Vi pluggar också mycket om fysisk och psykisk hälsa.

Marina Stankovic trivs med att jobba med människor. Foto: Christian Holmström

Är utbildningen som du tänkt dig?

– Ja, ungefär. Jag hade inte någon bild av hur det skulle vara men det blev bra. På skolan varvas teori och praktik och då är det lättare att lära sig.

På kortidsboendet hjälper Marina patienterna i sin vardag. Det handlar om att hjälpa de boende in och ur sängen, hjälpa till vid luncherna och vara ett stöd i vardagen. De som gör sin praktik får inte medicinera men annars gör de samma arbetsuppgifter som de anställda.

Vad är det svåraste?

– Det vet jag faktiskt inte. Men det viktigaste är nog kommunikationen och det fungerar bra för mig. Ibland vet jag inte vad patienterna vill och då kan det vara svårt att ta reda på det. Därför är kommunikation viktigt. Jag måste kunna kommunicera med patienterna och ha medkänsla. Det tror jag är viktigt. Det är kanske svårt att lära sig, det är hur man är som person.

Är detta ditt drömyrke?

– Ja, det är det. Efter studenten ska jag plugga vidare till sjuksköterska och sedan specialistinriktning på barn tror jag. Vård- och omsorgsprogrammet är bra och öppnar en mängd möjligheter. Vårdyrket är något som alltid behövs. Jag får chansen att hjälpa människor och det gör mig glad.