Jag får praktik och kan komma ut i arbetslivet på ett snabbt sätt

En chans att utveckla vad man är bra på och en väg in i arbetslivet. Därför valde Marcus Mathson på Tycho Braheskolan att läsa det fjärde året på teknikprogrammet.

Marcus Mathson valde att gå det fjärde året på teknikprogrammet. Foto: Christian Holmström

Att välja att gå på Tycho Braheskolan var inget svårt beslut för Marcus Mathson som om några månader tar studenten från teknikprogrammet. Att det är en bra skola har han fått höra många gånger på nära håll.
– Det går lite i släkten. Min bror och morbror har gått här och jag kände mig verkligen välkommen när jag besökte skolans Öppet hus.

Marcus delar med många andra på Tych ett stort intresse för matematik och fysik och till stor del beror det på lärarnas förmåga att engagera eleverna menar Marcus.
– I grundskolan hade jag problem med matten men när jag kom hit kändes det roligare på något sätt. Lärarna är väldigt duktiga på att anpassa undervisningen till verkligheten.

Och att knyta ihop verkligheten utanför skolan med det som händer i klassrummet är en av tankarna med det fjärde året på teknikprogrammet där praktik på företag är en stor del av programmet. Efter examen blir eleverna gymnasieingenjörer och attraktiva på arbetsmarknaden. Något som Marcus är intresserad av.

Vad är det som lockar dig med T4?

– För min del var det praktiken. Sen är det en liten fördel att jag känner lärarna här och jag vet att de kan stötta mig i de ämnen jag kommer att läsa och mina planer för framtiden precis som de gör idag. Min tanke först var att gå vidare till högskolan då jag vill ut i arbetslivet ganska fort. Lärarna här började prata om ett fjärde år och det verkade intressant för det är samma inriktning (design- och produktutveckling) som jag läser nu. Man får praktik och kan komma ut i arbetslivet på ett snabbt sätt så jag tänkte ”varför inte?”.

Varför inte läsa vidare på högskolan direkt?

– Jag har haft tankar på att komma ut i arbetslivet ganska snabbt. Men ska jag söka in på en yrkeshögskola eller högskola så måste jag redan nu bestämma vad jag ska jobba med till fullo i framtiden. Går jag fjärde året istället kan jag bli introducerad på en arbetsplats genom praktiken och då kan jag känna på om det är detta jag vill syssla med i framtiden. På högskolan får jag inte samma praktik och jag har mindre chans att upptäcka om detta är rätt för mig. Det är även skönt att slippa flytta och ta stora studielån.

Vad tror du om dina chanser att få jobb efter studierna här på Tych?

–Jag tror jag har bra chanser. Om man verkligen satsar på sin praktik och sköter sig tror jag man har stora chanser att få jobba kvar på det företaget. Arbetsgivarna idag söker konstruktörer och folk som kan CAD.

Vad vill du säga till de som funderar på att läsa det fjärde året?

– Är de inte helt säkra på vad de ska göra med sin framtid och de vill ut i verkligheten och prova på att jobba skulle jag rekommendera att de provar på att läsa detta.